Allectio

Socialpedagog – inriktning KBT

Önskelista Dela
Dela kursen
Sidolänk
Dela på Sociala Medier

Om kursen

Målet med socialpedagogutbildningen är att ge de kunskaper och verktyg som behövs för att kunna arbeta med människor i olika utsatta situationer. Utbildningen syftar därmed till att utveckla socialpedagogens kommunikativa och pedagogiska färdigheter, samt att ge konkreta metoder och verktyg för att kunna arbeta motiverande, stödjande och förebyggande i sitt sociala arbete.
I utbildningen ingår förutom teoretiska studier även obligatoriska videosamtal med handledaren, samt 400 timmar verksamhetsförlagd praktik.

Efter avslutad utbildning förväntas studenten ha uppnått följande kunskapsmål och färdigheter:
• Förståelse för socialt arbete
• Kunskap om socialpedagogiska förhållningssätt och metoder
• Kunskap om ungdomars utveckling och livsvillkor
• Kunskap om missbruk och beroende
• Kunskap om psykiska sjukdomar och funktionsvariationer
• Kunskap om migration och psykosocialt arbete med nyanlända
• Kunskap om våld i nära relation
• Kunskap om orsaker till brottslighet och vägar ut
• Kunskap om de lagar som reglerar socialt arbete
• Kunskap i hur man förebygger, hanterar och löser konflikter
• Förmåga att hålla i svåra, motiverande och rådgivande samtal
• Förståelse för maktuttryck och ojämlikhet i socialt arbete
• Kunskap om Kognitiv beteendeterapi och effektiva KBT-strategier
• Färdigheter i samtalsmetodik
• Förståelse för rollen som hjälpare (utifrån etik och hållbarhet)
• Kunskap om personlig utveckling

Visa mer

Vad kommer du att lära dig?

  • Att ge de kunskaper och verktyg som behövs för att kunna arbeta med människor i olika utsatta situationer
  • Att utveckla socialpedagogens kommunikativa och pedagogiska färdigheter, samt att ge konkreta metoder och verktyg för att kunna arbeta motiverande, stödjande och förebyggande i sitt sociala arbete
  • Att ge en specialisering mot KBT – kognitiv beteendeterapi

Innehåll

Välkommen till din utbildning!

  • Video – Introduktion
    08:00

Delmoment 1: Introduktion till socialt arbete
I utbildningens första delmoment ges inblick i vad socialt arbete innebär och hur professionella från olika områden inom det sociala fältet tänker kring sin yrkesroll och uppgift. Litteratur: Material tillhandahålles av Expressa

Delmoment 2: Personlig utveckling
Ökad förståelse för hur människan fungerar mentalt och fysiskt och hur man kan öka sin personliga utveckling genom att arbeta med teorier kring mental träning, självkänsla, självkännedom, arv och miljö, hjärnan, känslor, tankar, positiv psykologi och personlig utveckling. Litteratur: Material tillhandahålles av Expressa

Delmoment 3: Ungdomar – utvecklingsteori & ungas sammanhang
Delmomentet behandlar ungdomars utveckling och identitetsskapande, och olika teoretiska perspektiv på ungdomar och unga vuxna presenteras. Här ges även förståelse för hur ungdomar och unga vuxna utvecklas i relation till och i samspel med olika sociala sammanhang – familjen, vänner, kärlek och sexualitet, utbildning och arbete samt på internet. Litteratur: Hwang/Frisén/Nilsson (2018)

Delmoment 4: Ungdomar – risker och svårigheter
Delmomentet fokuserar på risker och svårigheter kopplade till tiden som ungdom och behandlar teman som depression, ätstörningar, antisocialt beteende, mobbning och alkohol- och droganvändning. Litteratur: Hwang/Frisén/Nilsson (2018)

Delmoment 5: Psykiatri – psykiska sjukdomar och funktionsvariationer
I delmomentet ges kunskap om de vanligaste psykiatriska diagnoserna. Fokus ligger på att förstå vilka särskilda förutsättningar och behov som kan finnas, och vad som blir viktigt att ta hänsyn till i mötet med klienten. Litteratur: Herlofson (2014)

Delmoment 6: Praktiskt branschrelaterat moment
I detta delmoment ska deltagaren söka upp och intervjua två valfria personer verksamma inom socialt arbete. Övningen är tänkt att ge en inblick i verksamheter och arbetsuppgifter socialpedagogen kan komma att arbeta med efter utbildningen, samt ge möjlighet för deltagaren att presentera sig själv och sina kunskaper på arbetsmarknaden. Delmomentet redovisas muntligt via videosamtal, samt i en skriftlig rapport.

Delmoment 7: Missbruk – att förstå missbruk och beroende
I delmomentet ges kunskap om olika drogers effekter och skadeverkningar, för så väl individ som samhälle. Här presenteras även olika förklaringsmodeller för varför vissa människor får problem – utvecklar missbruk eller beroende – till följd av alkohol- och droganvändning. Litteratur: Johnson/Richert/Svensson (2023)

Delmoment 8: Missbruk – upptäckt, utredning och behandling
Delmomentet fokuserar på behandling av beroendetillstånd och tar upp delar som upptäckt, val av insats, behandlingsplanering och olika behandlingsmetoder. Det ges även kunskap om skadebegränsande insatser på alkohol- och narkotikaområdet. Litteratur: Johnson/Richert/Svensson (2023)

Delmoment 9: Integration – psykosocialt stöd till nyanlända
Delmomentet ger en översikt över migrationen till Sverige samt kunskap om asylprocessen, lagar och internationella överenskommelser. Delmomentet behandlar även reaktionsmönster hos asylsökande under väntan på beslut och ger kunskap om vad som menas med traumatisk kris/stress och hur det påverkar barn respektive vuxna. Modeller för praktiskt psykosocialt arbete med flyktingar presenteras. Litteratur: Elmeroth/Häge (2016)

Delmoment 10: Våld i nära relation
I detta moment ges kunskap om våld i nära relation, hur vi kan fånga upp och bemöta människor som utsätts för och lever med våld, samt vilka stödinsatser som finns att tillgå. Momentet ger även kunskap om våldets utbredning och mekanismer, särskilt utsatta grupper och om hur barn påverkas av att bevittna våld i hemmet. Litteratur: Grände/Lundberg/Eriksson (2018)

Delmoment 11: Intersektionalitet i socialt arbete
Med kunskap om kön, sexualitet, etnicitet och klass kan man lättare upptäcka ojämlika och förtryckande strukturer som tar sig uttryck i det sociala arbetet. I detta delmoment får deltagaren reflektera kring sin egen roll och maktposition som socialarbetare. Litteratur: Mattsson (2021)

Delmoment 12: Praktikperiod 1
Fyra veckors verksamhetsförlagd praktik där studenten får känna på vad det innebär att arbeta som socialpedagog. Efter avslutad praktik redovisas denna i en skriftlig rapport. Studenten ansvarar själv för att hitta en lämplig arbetsplats (praktiken går att validera genom arbetsgivarintyg).

Delmoment 13: Kommunikation och samtalsmetodik
Vad är kommunikation? Och varför, och hur, kommunicerar vi människor med varandra? I delmomentet behandlas kommunikationens grunder och vad som kan främja kontra försvåra kommunikation mellan människor. Delmomentet ger även kunskap om samtalsmetodikens grunder och ger verktyg för att kunna hålla hjälpande samtal. Litteratur; Material tillhandahålles av Expressa.

Delmoment 14: Metoder för förändringsarbete
Vad innebär det att arbeta pedagogiskt i sitt sociala arbete? Utifrån ett socialpedagogiskt perspektiv beskrivs förhållningssätt, processer och metoder kopplade till ett positivt förändringsarbete för personer i problematiska livssituationer. Litteratur: Cederlund/Berglund (2017)

Delmoment 15: Kriminalitet – att bryta ett destruktivt liv
Delmomentet ger kunskap om risk- och skyddsfaktorer kopplat till kriminalitet, och har fokus på hur man arbeta för att vägleda och stötta människor att lämna en destruktiv och kriminell livsstil. Litteratur: Lardén (2020)

Delmoment 16: Kognitiv beteendeterapi, grunder och verktyg
Delmomentet beskriver terapiformens utveckling och dess teoretiska utgångspunkter. Denna del är även praktiskt inriktad med kunskap om förhållningssätt och tekniker i KBT. Litteratur: Expressa och Kåver (2016)

Delmoment 17: Konflikthantering
Delmomentet ger kunskap om konflikter och konflikthantering, och avslutas med att deltagaren får reflektera över sina egna konfliktmönster och strategier. Litteratur: Expressa tillhandahåller material

Delmoment 18: Juridik i socialt arbete
Delmomentet ges kunskap om de lagar och förordningar som reglerar det sociala arbetet. Tyngdpunkten ligger på Socialtjänstlagen och socialtjänstens särskilda ansvar för vissa grupper i samhället. I delmomentet ingår skriv- och reflektionsuppgifter utifrån fallbeskrivningar. Litteratur: Fridström Montoya (red.) (2021)

Delmoment 19: Etik och hållbarhet
En gemensam etik är grundläggande för socialt arbete och kan säkerställa att beslut tas på rätt grunder, att gott arbetsklimat eftersträvas och att den yrkesverksamme håller en nivå av professionalitet som inte alltid finns angivet i lagar och regelverk. I delmomentet uppmanas man bäst hanterar sitt stundvis krävande yrkesliv. Litteratur: Expressa tillhandahåller material

Delmoment 20: Praktikperiod 2 och examination
en examinationsuppgift i vilken studenten integrerar litteratur/teori med de empiriska kunskaper den får från sina verksamhetsförlagda studier. Examinationsuppgiften redovisas så väl skriftligt som muntligt.

Tack för denna tid!

Recensioner från tidigare studenter

Finns inga omdömen
Finns inga omdömen